9 May 2009

Dmoz Hakkında

Bana göre İnternet'in yani sanal alemin en büyük kütüphanesi Dmoz'dur. Kategorilerini raf olarak, kategorilerdeki Websiteleri ise birer kitap olarak görebiliriz. Nasıl ki kütüphanelerde Dünya Klasikleri ve birçok ünlü kitap yer alıyor ise Dmoz'da da aynen bu sistem işler. Aynı kütüphanelerdeki gibi görevliler vardır. Fakat hepsi gönüllü olarak bu işe kalkışmışlardır...

Dmoz'u internetin en büyük dizini (Bkz: Dizin Nedir ?) yapan etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

- Tamamen manuel yani el ile kontrol edilmesi (Dmoz Editörleri)

- Sisteme sadece kaliteli içerikli ve işini düzgünce yapan sitelerin kabul edilmesi (Elini sallayan giremez)

- Google'ın referans olması...

- Birçok dilde hizmet vermesi...

Peki bu Dmoz bizim işimize nasıl yarayabilir ? Kendimden örnek vermek gerekirse, şuan itibariyle takip ettiğim birçok blogu Dmoz'un kategorilerinden faydalanarak araştırıp buldum. Sizde ilgilendiğiniz alanlarda hizmet veren sitelere Dmoz yardımıyla rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Tabi bunun birde Webmasterların çıkar ilişkisi sorunu var. İşin içinde Google'ın referans gösterildiği bir dizin olunca Webmaster camiasıda Dmoz'a kayıt olabilmek için varını yoğunu ortaya koyuyor :) Ama bunu yaparken işin özünü kaçırıyorlar.

Mesela Dmoz'a kayıt olduktan sonra hitine hit katıp patlama yapılacak yada aramalarda hep en üst sıralarda olunacak sanılıyor. Bu işler okadar kolay değil ki :) Google'ın onay verip güvendiği bir dizin diye içindeki sitelerinde aynı değerde olması beklenilemez herhalde..

Ne gibi bir artısı olur derseniz, hızlı indexlenmeden başka pekte bir artısı yok bence. Ama önemli olan Dmoz'da listelenmenizdir. Bunu Seo olarak düşünmeyip bir sertifika olarak görebilirsek daha yararlı ve daha özgün içerikler üretmeyi teşvik etmiş oluruz ;)

Dmoz hakkında nacizane fikirlerimi huzurlarınızda beyan etmiş bulunuyorum. Sürç-ü Lisan etmişsek affola :)

3 yorum:

  1. Dmoz öyle övülesi bir şey değildir. Türkçe desteği ve bir çok yöneticisi olması bir artı ama artık Dmoz yaşamıyor. Eklenen son sitelere bakarsanız hep aynı.
    Sitenin yöneticileri kendi sitelerine rakip olan siteleri dizine eklemiyor. Artık bir web çöplüğüne dönen sitenin yakın zamanda hurdaya döneceğini düşünüyorum.

    Benim böyle bir proje kafamda var eğer yakın zamanda hayata geçirirsem buradan linki veririm.

    YanıtlaSil
  2. Dmoz editörü olarak X-Adam'a cevap vermek isterim. Dmoz'da haksızlıklar minimuma indiriliyor. Her güncel editör forumunda tüm haksız siteler tartışılıyor ve Meta Editörler tarafından gereken yapılıyor. Editörlerin de hile yaptığı doğru ama yalancının mumu yatsıya kadar demişler. Bu hileler farkedilince hem editöre yol veriliyor hem de eklediği sitelere. Siten ne olursa olsun Dmoz'un tırnağı bile olamaz. Boş keseden atmayalım lütfen...

    YanıtlaSil
  3. Benim amacım Dmoz'un tırnağından bir çöplük oluşturmak değil belki Dmoz gibi uluslar arası olmaz, olamaz ama en azında "Made in Turkey" imzası taşıyan geniş çaplı bir proje istiyorum.

    Bilmiyorum belki gençliğin bana bahşettiği hayal dünyasından öte gidemez ama boş keseden attığım söylenemek. Ben zaten "Benim böyle bir sitem var, Dmoz'a kök söktürür." demedim ki.

    Sadece kafamda böyle bir fikir olduğunu söyledim. Bunda yadırganacak ne var çözemedim.

    Yine Dmoz editörü olmak kolay değil, bunu bildiğimden tebrik ederim uluslar arası bir projede yer alıyorsunuz. @İlyas BAT Bey.

    Yine de bana göre Dmoz öyle ahım şahım bir şey değil. Tekrar söylüyorum bu benim şahsi düşüncemdir.

    YanıtlaSil

Yorum yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

1. Türkçe yazım ve dilbilgisi kurallarına uyunuz.
2. Hakaret içeren yorumlarda bulunmayınız.
3. Yorumlarınızın konu ile alakalı olmasına çalışınız.
4. Yorumlarınızda yasa dışı hiçbir bağlantı linki vermeyiniz.
5. Yorum Formunu doldurduktan sonra Profil Seç -> ADI/URL bölümünden isminizi yazıp yorum yaparsanız size karşı bir hitap şeklimiz olur.
6. Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir...