29 May 2010

Hacivat Ve Karagöz Nedir - Hacivat Ve Karagöz Nasıl Yapılır ?

Hacivat ve Karagöz karşılıklı konuşmaya dayanan ve iki boyutlu olarak tasvir edilen perdede oynatılan bir gölge oyunudur.

Hacivat ve Karagöz'ün gerçekten yaşayıp yaşamadığı ve yaşamış iseler de nerede yaşadıkları kesin olarak bilinmemektedir.

Bir rivayet göre Hacivat ve Karagöz, Orhan Gazi döneminde Bursa'da yaşamışlar ve cami yapımında çalışmış olan iki işçidir. Kendileri devamlı işten kaçtıkları gibi diğer işçilerin de çalışmasını engellemektedirler. Orhan Gazi'nin camii'nin mimarına ettiği tehdit "cami vaktinde bitmezse kelleni alırım" üzerine mimar caminin vaktinde bitmemesinde Hacivat ve Karagöz'ü suçlar. Bunun üzerine Hacivat ve Karagöz'ün başları kesilir. Aynı dönemde yaşayan ve Hacivat ile Karagöz'ü çok seven Şeyh Küşteri, idamlarının ardından Hacivat ile Karagöz'ün kuklalarını yaparak perde arkasından oynatmaya başlar ve bu sayede Hacivat ve Karagöz tanınır.


Bu videoda Hacivat ve Karagöz nedir ve Hacivat ve Karagöz nasıl yapılır görebilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

1. Türkçe yazım ve dilbilgisi kurallarına uyunuz.
2. Hakaret içeren yorumlarda bulunmayınız.
3. Yorumlarınızın konu ile alakalı olmasına çalışınız.
4. Yorumlarınızda yasa dışı hiçbir bağlantı linki vermeyiniz.
5. Yorum Formunu doldurduktan sonra Profil Seç -> ADI/URL bölümünden isminizi yazıp yorum yaparsanız size karşı bir hitap şeklimiz olur.
6. Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir...