28 Eki 2008

NEW YORK'ta Yunus EMRE Şiir ve Müzik Gecesi



New York'un Columbia Üniversitesinde ''Yunus Emre'' şiir ve müzik gecesi düzenlendi. Merkezi New York olan Işık Binyılı (Light Millenium) adlı sivil toplum kuruluşunun başkanı Bircan Ünver'in Columbia Üniversitesi öğretim görevlilerinden Etem Erol ile düzenledikleri gecede Prof. Dr. Talat Halman, Yunus Emre ve şiirleri hakkında geniş bilgi verdi ve şiirlerinden hem İngilizce hem de Türkçe örnekler okudu.

Halman, Emre'yi Anadolu'nun ''mistik şairi'' olarak tanımlarken Emre'nin şiirlerinde Mevlana Celaleddin Rumi'den farklı olarak Anadolu Türkçesini kullandığını, bu yüzden Emre'nin şiirlerinin herkes tarafından kolayca anlaşıldığını söyledi. Prof. Dr. Halman, Yunus Emre'nin şiirlerinde her zaman gerçek sevgiyi anlattığını belirterek bu sevginin dinleri ve ülke sınırlarını aştığını ifade etti.

Konuşmasında Mevlana, Hacı Bektaşı Veli ve Nasreddin Hoca'dan da söz eden Halman'a şiir okurken müzisyenler Tefik Ben Amur (ud), İsmail Hakkı Çimen (ney) ve Ahmet Erdoğdular (vokal ve perküsyon) müzikleriyle eşlik etti. Halman, programın sonuna doğru kısa süreli bir rahatsızlık geçirdi ve geceden erken ayrıldı.

Yunus Emre'nin sevgi felsefesinin günümüz dünyasında ilke edinilmesi gerektiğini belirten Halman, dinleyenlerin ayakta alkışları eşliğinde programdan ayrıldı. Gecenin sonunda İran asıllı müzisyen Emir Vahab'a vokalde Aslıhan Çalışan eşlik etti.

Bircan Ünver programın bitiminde gazetecilere yaptığı açıklamada, Halman'ın tekliflerini kırmayarak Ankara'dan New York'a gelmesinden ve bu geceye katılmasından büyük onur duyduklarını söyledi. Ünver, aynı programın Hindistan'da ve San Fransisco'da yapılması konusunda kendilerine teklif geldiğini de bildirdi.

Yunus Emre'yi, Mevlana'yı, Nasreddin Hoca'yı, Hacı Bektaşı Veli'yi dünyaya tanıtmak amacında olduklarını belirten Ünver, ''Burada New York'ta da kendi içimizde bir kaynaşmaya, beraberliğe neden olmak istedik'' diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

1. Türkçe yazım ve dilbilgisi kurallarına uyunuz.
2. Hakaret içeren yorumlarda bulunmayınız.
3. Yorumlarınızın konu ile alakalı olmasına çalışınız.
4. Yorumlarınızda yasa dışı hiçbir bağlantı linki vermeyiniz.
5. Yorum Formunu doldurduktan sonra Profil Seç -> ADI/URL bölümünden isminizi yazıp yorum yaparsanız size karşı bir hitap şeklimiz olur.
6. Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir...