31 Mar 2009

Alexa Rank Kavramı ve Yükselme Yolları ?


"Pagerank Kavramı" adlı makalemden sonra birde Alexa Rank Kavramını - Ne işe yaradığını ve Nasıl yükselebileceğimiz konusunda makale oluşturacağımı söylemiştim. Şimdi bu kavram hakkında biraz bilgi edinelim:

Alexa Rank Nedir ?

Temel olarak "Alexa Rank", Websitelerin dünya sıralamasını gösteren bir puanlama sistemidir. Buna örnek vermek istiyorum; Türkiye'deki "Alexa Rank" oranı en yüksek olan website sizce hangisidir ? Tabiki Milliyet.com.tr'dir. Aslında Türkiye sıralamasında 5. durumda fakat ilk 4 sıranın ikisini Google.com ve tr, diğer ikisininde Facebook ve Windowslive doldurduğu için onların dışında Milliyet en çok takip edilen Türk Sitesidir. Türkiye'de 5. Dünya'da ise 258. sırada bulunan Milliyet bu puanlar ile mükemmel bir "Alexa" değerine sahiptir. Bunun nedenini de şöyle açıklayalım; Şuan Türkiye'de gazete okuma oranı düşük olduğu için insanlar İnternet'in kolaylıkları ile ücretsiz bir şekilde gazete ihtiyacını karşılıyor ve bu sonuç itibariyle günde en çok ziyaret edilen Website Milliyet oluyor :) "Alexa" değerinin bu denli yüksek olmasının nedenini anlamışsınızdır sanırım..

Alexa Rank Nasıl Yükseltilir ?

İşte can alıcı kısma geldik. Aslında günde 3-4 özgün içerik ile hızlı bir şekilde "Alexa" değerimizi arttırabiliriz fakat artık eskisi gibi yazı üretilmiyor. Üretkenliğin azaldığı şu dönemlerde, daha etkili yolları paylaşmak istiyorum. Bu konuyu Forumumuzda (Bkz: "Alexa Rank Yükseltmek için 20 Yöntem" paylaşmıştık ama biraz daha basitleştirmek için özetliyorum:

1. "Alexa" toolbar'ı veya Firefox un SearchStatus eklentisini kurun. (Kesinlikle uygulamanız gereken bir detay)

2. Arkadaşlarınızın sitenizin "Alexa" profilini incelemelerini ve tanıtmalarını sağlayın.

3. "Alexa" hakkında yazın yada bloglayın. Webmasterlar "Alexa" ranklarını arttırmayı severler.

4. Site adresinizi webmaster forumlarına tercihen iyinet.com yada R10 a yazın. Webmasterlar genellikle "Alexa" toolbarı kullanırlar. (İmza bölümüne anasayfa linkinizi ekleyin)

5. Webmasterlara yönelik içerik yazın. Örneğin SEO, burada yine webmasterların Alexa Toolbar'lı tarayıcı kullandıklarını varsayıyoruz. (Foruma yolladığınız makalenin altına site adresinizi kaynak link olarak belirtin)

6. Digg veya stumbleupon kullanın. Bu sitenize ziyaretçi çekmenizi sağlayacaktır. (Tabi ingilizceniz sağlam ise)

7. Blogunuzda "Alexa" kategorisi oluşturun ve bu alanı "Alexa" hakkında makaleler ve haberler için kullanın. Arama motorları ile trafik çekmenizi sağlayacaktır.

8. Popüler konularınızı optimize edin. Eğer arama motorlarından sıkça ziyaretçi getiren konularınız varsa, o konu içine alexa ile ilgili eklentiler koyun.

9. Webmaster forumlarından trafik çekmek için banner ve link satın alın. (Bu da çok önemli bir detay)

Şimdilik bu kadar bilgi yeter de artar bile :) Umarım yararlı bir paylaşım olmuştur.

4 yorum:

  1. Merhabalar
    belirttiğiniz SearchStatus program çalışmıyor.
    ne yapabiliriz..?

    Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. ne işe yarıcak alexa yükselince ?
    alexanın yüksek olmasının bana siteme ne gibi bi faydası olcak ?

    YanıtlaSil
  3. @Hüseyin, programı şuan bende kullanıyorum ve hiçbir sorunla karşılaşmadım. Search Status'ü Firefox'a kurman gerekiyor. Hiçbir sorun olmaması lazım ;)

    @dunkof, Herşeyden önce bir sitenin alexa değeri ne kadar yüksek ise okadar değerli ve ziyaretçi trafiği bol demektir. Ayrıca bana göre Google sıralamasında da Alexa'nın yeri çok önemli oluyor ;)

    YanıtlaSil
  4. Tabuhan eline sağlık kardeşim güzel bir makale hazırlamışsın yine..!

    YanıtlaSil

Yorum yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

1. Türkçe yazım ve dilbilgisi kurallarına uyunuz.
2. Hakaret içeren yorumlarda bulunmayınız.
3. Yorumlarınızın konu ile alakalı olmasına çalışınız.
4. Yorumlarınızda yasa dışı hiçbir bağlantı linki vermeyiniz.
5. Yorum Formunu doldurduktan sonra Profil Seç -> ADI/URL bölümünden isminizi yazıp yorum yaparsanız size karşı bir hitap şeklimiz olur.
6. Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir...