28 Mar 2009

Blog Yazarlıgı mı ? Ek Gelir mi ?



2004 - 2005 yıllarında popülerleşmenin ilk adımlarını atan (Türkiye için) Blog kavramı 2007'den sonra hızla büyük bir artış gösterdi. Öyle ki, hergün evimize aldığımız günlük gazetelerin yerini tutabilir mi soruları sorulmaya başlandı. Hatta sanal medya diyenlerde çoğunlukta..

Peki Türkiye'de kaç adet blog var ?

1 milyon mu, 2 mi 5 mi yoksa daha fazla mı şuan bilemiyorum. Ama bildiğim birşey var ki, bunların tamamının yada çoğunluğu bile blog yazarı kavramına uymuyor. Bu konuya açıklık getirmek gerekirse:

- Video Bloglar
- Şarkı Sözü vs. Bloglar
- İçerik Hırsızlığı yapan Bloglar
- Yazmaya üşenip ordan burdan alıntı yapan Bloglar

Aslında bunlara blog demek bile asıl blogculara hakaret sayılır. Çünkü Blog yazarlığının anlamı bu değil. Kendinden birşeyler yazıya dökmeden yada kendi fikir ve düşüncelerini okuyucuya yansıtmadıktan sonra yaptığın işin pek bir anlamı kalmıyor. Ha tamam yerine göre video - şarkı sözü ve alıntı yapıcaksın. Ama bunun arkasına sığınıp da ben Blog yazarıyım demiceksin.

Şimdi esas soru şu: Blog düşünce ve fikir özgürlüğünü sanal ortama taşıdığımız bir sosyal platform mu, yoksa ek gelir kaynağımız mı ?

Zaten yukarıda maddeleştirdiğim Blog kategorilerinin amacı ek gelir sağlamak. Bunun dışında işini düzgün yapan Blog yazarlarınında yayınladığı reklam programları veya aldıkları sponsor reklamlar var. Peki bu size göre ne kadar etik bir davranış ?

Daha açık olmak gerekirse, Profesyonel bir blog kurmak için gerekli olan Host - Alan adı vs. araçların kullanılabilmesi için belirli bir ücret ödenmesi gerekiyor. Tabi ücretsiz hizmet sağlayan Blog servisleri için bu durum geçerli değil. Onların hiçbir maddi gerekliliği yok, kullanıcılar için..

Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda ? Bloglarda reklam olmalı mı ? Yazı içine, oraya buraya reklam konulmalı mı ? Yoksa ben reklam görmek istemiyorum, sadece bilgi paylaşsın biz yararlanalım mı diyorsunuz ?

6 yorum:

  1. Bu televizyon mu tiyatro mu gibi bir soru olmuş. ayrıca bence konu daha geniş kapsamlı olmalı. Çünkü satış, ticaret yapmasa bile portalı, haber sitesi, elektronik dergisi olanlar da internetten para kazanıyor veya kazanmıyor.
    TVde ve gazete, dergilerde nasıl reklam oluyorsa blogta da reklam olmalı tabiki. Aksi düşünülemez bile...

    YanıtlaSil
  2. Seni Takip Eden Bi Blogcu28 Mart 2009 20:36

    "Yazmaya üşenip ordan burdan alıntı yapan Bloglar"
    Ben zaten blog yazarı değilim bunu herkesinde dusuncesi ve blogu kullanıs amacı farklıdır sen alıntı yapıp alıntı olduğunu belirten kimseye hiç bir şey diyemezsin ;)

    YanıtlaSil
  3. @Seni Takip Eden Bi Blogcu

    Farkettiyseniz ben zaten alıntı yapanlara birşey demiyorum. Sadece bu tarz blog sahiplerinin ben blog yazarıyım demesine karşıyım :) Bu ikisi farklı şeyler sanırım.

    YanıtlaSil
  4. Tabuhan yine döktürmüşsün :p

    YanıtlaSil
  5. söylediklerine tamamen katılıyorum. Blog yazarlığının bu kadar aşağılandığı ve hafife alındığı başka bir ülke olmaz herhalde. Blog sitelerinde bile millet olarak hazırlopçuluğumuzu göstermeden edemiyoruz.

    YanıtlaSil
  6. Blogculuk yaparak para kazanmayı düşünmek bence suya yazı yazmak gibi. Ülkemizde bloglar artıkça kaliteli blog bulmak çok zor bir hal aldı.

    YanıtlaSil

Yorum yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

1. Türkçe yazım ve dilbilgisi kurallarına uyunuz.
2. Hakaret içeren yorumlarda bulunmayınız.
3. Yorumlarınızın konu ile alakalı olmasına çalışınız.
4. Yorumlarınızda yasa dışı hiçbir bağlantı linki vermeyiniz.
5. Yorum Formunu doldurduktan sonra Profil Seç -> ADI/URL bölümünden isminizi yazıp yorum yaparsanız size karşı bir hitap şeklimiz olur.
6. Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir...