22 Mar 2009

Google Pagerank Kavramı ?

Her site sahibi yada Blog yazarının yaptığı işten ötürü ödüllendirilmek istemesi gayet doğaldır. İşte tam bu noktada Google'ın kendi dizinindeki sayfalara verdiği derecelendirme yani Pagerank devreye giriyor.

Peki Nedir bu Pagerank ve Ne işe yarar ?
Google'ın belirli zaman aralıklarında (Genel tahmin yaparsak 3-4 Ay) kendi dizini içine aldığı sayfaların/sitelerin tekrar gözden geçirilmesi ve sonucunda 0 - 10 arası bir değer ile etiketlendirilmesine Pagerank Güncellemesi diyoruz. Amaç ne derseniz; Google bu sitelerin Pagerank değerine göre kaliteli/kalitesiz iş yaptığını göstermeye çalışıyor. Buna örnek vermek gerekirse, şuan Türk Blogları içerisindeki kaliteli yada bu işte markalaşmış olan sitelerin genel Pagerank değeri Pr5'dir. Haber sitelerinin Pagerank değeri ise Pr5 - Pr7 arasında değişiyor.

Google Pagerank
Pagerank'ımı nasıl yükseltebilirim ?
Bununla ilgili birçok yöntem verilebilir. Örneğin; Pagerank değeri yüksek olan siteler ile link değişimi yapabilir yada belirli bir ücret karşılığı link satın alabilirsiniz. Bunun etkisini ilk güncellemede görebilirsiniz. Fakat en adil olanı bana göre Orjinal Makale üretmektir. Bunun anlamı; ordan burdan çalıntı yada alıntı yapmayıp tamamen kendi kaleminizden (Klavyenizde diyebiliriz :) çıkan fikir ve görüşlerin oluşturduğu makaleye Orjinal İçerik diyoruz. İşte bu taptaze fırından yeni çıkmış içerikler ile Google'ın gözünde siz bir numarasınız. Çünkü Google için Orjinal İçerik, bir köpeğin kemik için taklalar atmasına eşdeğerdir :)

İkinci Makalemde Alexa Rank Kavramını - Ne işe yaradığını ve Nasıl yükselebileceğinizi anlatacağım.

1 yorum:

Yorum yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

1. Türkçe yazım ve dilbilgisi kurallarına uyunuz.
2. Hakaret içeren yorumlarda bulunmayınız.
3. Yorumlarınızın konu ile alakalı olmasına çalışınız.
4. Yorumlarınızda yasa dışı hiçbir bağlantı linki vermeyiniz.
5. Yorum Formunu doldurduktan sonra Profil Seç -> ADI/URL bölümünden isminizi yazıp yorum yaparsanız size karşı bir hitap şeklimiz olur.
6. Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir...