3 Mar 2009

Sakarya Meydan Muharebesi Öncesi

Merhaba arkadaşlar. Yeni yazım, "Sakarya Meydan Muharebesi Öncesi" olucaktır. Biraz açıyım konuyu. Arkadaşlar, Sakarya Meydan Muharebesi çıkmadan önce ne olmuştu, biraz bundan bahsedicem.
İngiltere'nin cin fikirliliğinden biriside bu konuda yer alıyor. Sevr antlaşmasında anlaşmazlık yaşandığı için İngiltere Londra Konferansını ortaya çıkarıyor. Bu konferansta dünyanın dört bir yerinden gazeteciler gelicektir. Röportaj falan için. Tabi bu zamanda iki tane Hukumet vardı.
1. İstanbul Hukumeti (Padişahı destekliyenler)
2. TBMM Hukumeti (M.Kemal'i destekleyenler.
Bundan önce Moskova Antlaşması vardı. Bu antlaşmanın önemi, Rusya, TBMM Hukumetini resmen tanımış oldu.
İngiltere bu konferanstan bir sonuç çıkaramıyacağını biliyor. Peki neden yapıyor? Ortalığı karıştırmak için. İngiltere Londra Konferansını yapıcaktır. İlk önce İstanbul Hukumetini çağırdı. İşte bizim böyle böyle konferansımız var sizide bekliyoruz muhakkak ve bu konferansta dünyanın dört bir yanından gazeteciler olucaktır, denmiştir İstanbul Hukumetine. Şimdi sırada TBMM Hukumeti var. Ancak İngiltere onların ayağına giderse, onların bagımsızlıklarını kabul etmiş olucaktır. Bu yuzden İngiltere onların ayaklarına gitmemiştir. İngiltere düşündü taşındı, İtayla ile bu işi hallederiz diye düşündüler ki bu çok doğru. Çünkü İTALYANLARIN BİZE BİR KURŞUN SIKMIŞLIĞI YOKTUR VE HATTA CEPHANELERİNİ BİLE BİZE DEVR ETMİŞLERDİR. İtalyanlar TBMM Hukumetine geldiler ve Londra Konferansından bahsettiler. Muhakkak gitmenizi istiyorlar, dünyanın dört bir yanından haberciler gelicektir gibi sözler söylediler. TBMM Hukumeti bunu düşündü. Mustafa Kemal'in bir kez daha ileri görüşlülüğünü burada görmüş oluyoruz. Mustafa Kemal aynen böyle demiştir; biz Londraya gidersek bir sonuç elde edemiyecez. Bundan adım gibi eminim. Ancak dünyanın dört bir yanından gazeteciler var. Gitmemiz gerekir. Çünkü reklamımız olucaktır. Misak-ı Milliyi tanıtmak için reklama ihtiyacımız var ve orada Dünyanın dört bir yanından gazeteciler var. Gitmemiz şarttır ancak bir sonuç elde edemiyecez, demişir. TBMM bunu onayladı ve Londraya gitti. Burada İstanbul Hukumetinide gördüler. Gazetecileride gördüler. İlk olarak konuşmalar olmuştur ancak BİR SONUÇ ELDE EDİLEMEMİŞTİR.(M.Kemal'in dediği gibi). Ancak gazeteciler ile röportaj ve muhabbetler edildi. Misak-ı Milli böylelikle tanıtılmış olmuştur. Reklamın iyisi kötüsü yoktur. Reklamı herkes izler. Ayrıca beleş bir reklam oldu bu. Mustafa Kemal çok iyi düşünmüştür. Londra'dan sonuç alınamadan geri dönülmüştür.
Savaş devam ediyordur o dönem. Ankaraya doğru ilerleme olmuştur. Neredeyse çok az bir mesafe kalmıştır. TBMM derki, Hukumeti doğuya doğru çekelim. Burada kalırsak Ankarayıda ele geçiricekler. Mustafa Kemal şunu demiştir; "Hayır!" Tabi ki o dönemde Mustafa Kemal'i sevmeyen vardı, onu çok seven vardı, onunla çokda iyi olmayan vardı, fikirleri uyuşmayan vardı..TBMM'den bir kişi M.Kemal'e şunu söylemiştir M.Kemal'in yanıtından sonra: " Paşa! Hani sen eski askerdin, savaşları kurtarandın, ne oldu sana, hadi bizi kurtar da görelim ". Aynen dalga geçermiş gibi konuşması vardı. Tabi bu dönemde İsmet Paşa vardı savaşların başında. Atatürk'de dedi ki: " Evet. Ben eski askerim. Savaşları kurtaran askerim. Burada kalıp savaşıcam. İsmet Paşa'nın yerine. Ancak TBMM Hukumetinin bütün haklarını bana vericeksiniz. Tamam mı?" demiştir ve adamda şunu söyler: " Neden bütün hakları sana vericez?" dedi ve M.Kemal: " Ben savaşırken sizden emir bekleyemem. Mecliste bunun onaylanması zaman alıcaktır. Bu zaman kaybını önlemek için bana TBMM Hukumetinin bütün haklarını verin kısa bir süreliğine." demiştir. Adam ise aynen şunu der: " Tamam tamam al senin olsun. " (Burada verin gitsin al al gibi konuşma vardı yani dalga geçermiş gibi konuşuyordu adam). M.Kemal tamam der. M. Kemal kısa bir süreliğine bütün hakları devr alır, yaklaşık 6 7 aylığına...
Evet arkadaşlar. Sakarya Meydan Muharebesi çıkmadan önce yaşananlar bunlardı. Tarih hocam ders anlatırken dinlerim ve bunun gibi olayları sizinle paylaşırım. İnşallah yararlı bir bilgidir. Dilimden geçen haykırışları burada paylaşıyorum. Yeni yazımla görüşmek üzre..

4 yorum:

  1. Herşeyden öte dersi iyi dinleyip bunu başkalarına düzgün bir biçimde aktarabilmen senin yararına olan bir davranış. Takdir ettim seni ve yazıda güzel olmuş ;)

    YanıtlaSil
  2. Bu sefer olmus sanırım :)

    YanıtlaSil
  3. böyle birşey yapman iyi bir davranış biçimidir. ancak hocanın anlattıklarıyla yetinmeyip biraz da kitap okuyarak şu anlatımını geliştirsen daha iyi olur.

    YanıtlaSil
  4. lise konusu mu bu?

    YanıtlaSil

Yorum yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

1. Türkçe yazım ve dilbilgisi kurallarına uyunuz.
2. Hakaret içeren yorumlarda bulunmayınız.
3. Yorumlarınızın konu ile alakalı olmasına çalışınız.
4. Yorumlarınızda yasa dışı hiçbir bağlantı linki vermeyiniz.
5. Yorum Formunu doldurduktan sonra Profil Seç -> ADI/URL bölümünden isminizi yazıp yorum yaparsanız size karşı bir hitap şeklimiz olur.
6. Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir...