29 Haz 2009

Çocuk Psikolojisi - Psikolog ilişkisi

Psikoloji bilimi, hayatımızın hemen hemen her yönü ile ilgili sorulara cevap aramaya çalışır. Çocuklarımızın yetişmesinde ilk senelerin önemi niçin o kadar büyüktür? Kişilik genetik olarak mu gelir, yoksa yaşadıklarımız sonucu mu? Hafızamızı güçlendirebilir miyiz? Bisiklete binmeyi, yüzmeyi bir kere öğrendikten sonra niçin unutmuyoruz?

Bu ve bunlar gibi pek çok konu psikolojinin araştırma alanları içine girebilir, ilk etapta psikoloji fiziksel ve biyolojik bilimlerin tamamlayıcısı durumundaydı, daha sonra bazıları bilinçaltını, bazıları ise bilinç düzeyindeki olayları incelemesi gerektiğini söyledi. Temel olarak psikoloji bireysel farklılıkların doğasını incelemeye çalışmıştır. Psikolojinin alanlarını ana başlıkları ile " Gelişim Psikolojisi" "Fizyolojik Psikoloji" , "Sosyal Psikoloji" ve "Kognitif Psikoloji" oluşturur. Psikolojinin alanlarına göre de psikologlar " gelişim psikoloğu " " davranışçı psikolog " gibi isimlerle de anılmaya başlamıştır.

Günümüzde Psikoloji en sık olarak klinik alanda ve endüstriyel alanda kullanılmaktadır. Klinik alanda, psikolojik problemlerin sağaltımında görev yapmakta, Çift ve aile terapisi , bireysel terapi ve grup terapisi çalışmaları yapmaktadırlar. Gelişim ve çocuk psikolojisi alanında çocuk psikoloğu olarak çalışmaktadırlar. Endüstriyel alanlarda ise; eğitimlerde ve insan kaynakları bölümlerinde görev yapmaktadırlar.

1 yorum:

Yorum yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

1. Türkçe yazım ve dilbilgisi kurallarına uyunuz.
2. Hakaret içeren yorumlarda bulunmayınız.
3. Yorumlarınızın konu ile alakalı olmasına çalışınız.
4. Yorumlarınızda yasa dışı hiçbir bağlantı linki vermeyiniz.
5. Yorum Formunu doldurduktan sonra Profil Seç -> ADI/URL bölümünden isminizi yazıp yorum yaparsanız size karşı bir hitap şeklimiz olur.
6. Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir...