15 Haz 2009

Google ve Alternatif Arama Motorları


İnternet konusunda günümüzde sayısız iş ortaklığı ve girişimleri ile bu pazarda en sağlam yere sahip olan Google'ın gidişhatı nedir? Önümüzdeki yıllarda bizi neler bekliyor? Google'ın alternatifi var mı? Bu konuda biraz tartışalım...

Öncelikle Google'ın internet pazarındaki öncülüğü kabul edildiği halde neden hala alternatif arama motorları tasarlanıyor? Bunu bir savaş planı gibi düşünebiliriz. Örneğin A planı Google olsun, B planıda alternatif arama motorlarından biri olsun. A planı eski işlevini kaybettiğinde otomatik olarak hız kesmeden B planı uygulanır. Bu ne demek oluyor peki? Google'ın bile birgün etkisinin kaybolacağı ve yerini alternatif olarak adlandırılan arama motorlarından birinin alacağı anlamına geliyor.

Fakat Google'ın bir anda dünya çapında yok olacağına inanmıyorum. Örneğin ülkemizdeki Google.com.tr kullanımına bakarsak, herhangi bir aramada kopya içerik sayısını hesaplamak bir işkenceye dönüşüyor. Amerika yada birçok Avrupa ülkesinde ise durum tam tersi oluyor. Böyle bir gidişhat da Türkiye'nin Google kullanımı belki birgün bitebilir.

Peki bu alternatif arama motorlarının özelliği nedir? İnsan gibi düşünebilen ve arama sonuçlarını buna göre sayfalandırdığını iddia eden algoritmalardan oluştuğu belirtiliyor. Hatırlarsanız buradaki ve şuradaki yazımızda da belirttiğimiz gibi Google'ın yeni rakibi olarak iddialı bir giriş yapan Cuil Arama Motorundan bahsetmiştik. Şu sıralar ise gündemde olan Bing.com arama motoru popülerleşti.

Cuil'den hiçbir şekilde ziyaretçi gelmediği için onu pas geçiyorum. Fakat Bing'den gelen ziyaretçi sayısı son bir haftadır takip ettiğim kadarıyla günlük ortalama 5 tekil giriş olduğudur. Yani Türkiye'de insanlar Google'ın yerine başka bir arama motorunu tercih edebilir mi? Neden olmasın ki! Gitgide popülerleşen ve hayatımızın en önemli kaynağı haline gelen internet, okadar çok kirleniyor ki...

Bu konuda bilgili olduğunu iddia eden birçok kişi Google'ın hergün algoritma değiştirdiğini iddia ediyor. Peki bu kirlenmeye karşı neden hala bir önlem alamıyor? Mesela güncel bir haber aradığınızda, karşınıza ilk 20 sayfanında aynı içerikten (Kopya) oluşan sayfaların sıralandığını görmeniz mümkün... Peki Google buna bir standart getiremez mi? Yani özgün ve faydalı içerik konusunda bu kadar sıkıntı yaşanan günlerde neden hala özgün içerik üreten blog yada siteler bu kopya içerikli büyük haber sitelerini geçemiyor?

İşte bunun sebebi Google'ın uyguladığı algoritmadır. Bahsettiğimiz bu ünlü haber siteleri yada normal düzeydeki sitelerin kopya ile de bir yerlere gelmesinin tek sebebi Reklam ve Backlink (Geri Link) bileşkesidir.

Bu algoritmanın değişmemesi halinde yukarıda belirttiğim gibi oluşan kirlilikten ötürü kullanıcılar başka arama motorlarını tercih edebilir. Fakat şuan için en az 2-3 sene daha Google hızından birşey kaybetmeyecektir. Tabi bu süre içinde bu sistemi değiştirmezse...

Tabuhan Özçelik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

1. Türkçe yazım ve dilbilgisi kurallarına uyunuz.
2. Hakaret içeren yorumlarda bulunmayınız.
3. Yorumlarınızın konu ile alakalı olmasına çalışınız.
4. Yorumlarınızda yasa dışı hiçbir bağlantı linki vermeyiniz.
5. Yorum Formunu doldurduktan sonra Profil Seç -> ADI/URL bölümünden isminizi yazıp yorum yaparsanız size karşı bir hitap şeklimiz olur.
6. Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir...