16 Tem 2012

Öksürük Nasıl Geçer?

Özellikle çocuklarda ve yaşlılarda sıkça görülen ve geceleri balgam şeklinde meydana gelen öksürükler hakkında tanımlar ve tedavi yöntemleri ile ilgili kapsamlı bir makale hazırladım. Bu hastalığa yenik düşenlerin uygulayabileceğini pratik ve doğal yöntemler ile kısa süre içerisinde tedavi sağlanabilmektedir.

Öksürük Nasıl Geçer
Çocuklarda Öksürük

Bir haber gazetesine konuşan uzman doktorunun tavsiyesi şu yöndeydi:

"Bu hastalıkların ilacı olmadığını belirten uzmanlar tedavinin ucuz ve pratik bir yolunu açıkladı: Sıcak suya biraz bal ve limon ekleyerek çocuğunuza içirin.

Aileler sık sık soğuk algınlığı geçiren ve öksüren çocukları için kullandıkları ilaçların etkili ve güvenli olup olmadığı konusunda her zaman endişe duyarlar. Kemik Hastalıkları Tıp Okulu'nda Pediatri Başkanı Jacqueline Kaari, "Soğuk algınlığına antibiyotiklerle öldürülemeyen bir virüs neden oluyor. Öksürüğü ve soğuk algınlığını gideren şuruplar da dahil hiçbir şey belirtilerini tedavi edemez, yalnızca hastalığın daha çabuk geçmesini sağlar" dedi."

Fakat bazen iş biraz daha can sıkıcı boyutlara ulaşabiliyor. Bunlara örnek olarak gıcık ve kuru öksürük, en rahatsız edici hastalıklardandır. Peki gıcık ve kuru öksürük için bir şeyler yapamaz mıyız? Tabi ki yapabiliriz. Çözüm:



Gıcık Nasıl Geçer?

  • 2 Adet küp şekeri gıcığınızın geçmesine yardımcı olacaktır
  • Bir miktar kekik çayını balla tatlandırınız ve sıcak sıcak içiniz. Ballı kekik çayı boğanızı yumuşatarak gıcığın kısa sürede geçmesini sağlayacaktır.
  • Gıcığı geçirmenin bir diğer yolu ise elma sirkesi ile gargara yapmaktır. Elma sirkesi ile gargara yaparak mevcut gıcığa müdahale edebilirsiniz.

Tabi birde kuru öksürük illeti var. Bunun da çözümü şu şekildedir:

Kuru Öksürük Nasıl Geçer?

  • Bir adet turbu rendeleyip suyunu sıkın. Turp suyu ile hakiki balı karıştırın ve bunu için. Bir süre sonra kuru öksürüğünüzün kesilmesini sağlayacaktır.
  • Sıcak suyun içerisine birer çay kaşığı toz tarçın ve karabiber katıp demleyin. Bunu içmeniz durumunda kuru öksürüğünüz kesilecektir.
  • Sıcak su içerisine ince kıyılmış bir çay kaşığı dağ şebboyu katıp demleyin. Bu çay kuru öksürüğe çok iyi gelmektedir.

Peki ya bitkisel alandaki uzmanların öksürük ile alakalı görüşleri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte birazda bitkiler ile hazırlanan karışımlardan bahsetmek istiyorum. Öncelike bu konuda Profesör Doktor Ahmet Maranki ve bitkisel karışımını paylaşalım:

Ahmet Maranki'nin Öksürüğe Karşı Bal ve Turp Kürü

1. Yöntem: Bir adet turpu rendeleyin (kırmızı veya siyah turp olabilir). Hakiki bal (burası önemli balın hakiki olması gerekiyor.) ile karıştırdıktan sonra bir tülbentin içerisine koyun. Sonra tülbenti yüksek bir yere asarak altına bir tas koyun.10-12 saat kadar balın süzülmesi için bekletin. Süzdüğünüz bal -turp suyu karışımını büyük-küçük, yaş sınırı olmadan herkes kullanabilir. eğer öksürük hala geçmediyse 2. uygulamayı yapın.

2. Yöntem: Bir turpun alt kısmını keserek içini biraz oyduktan sonra uzun sap kısmını da kesin. Turpun oyulan kısmı yukarı gelecek şekilde bir su bardağının üstüne yerleştirin. Turpun oyduğunuz kısmına bal doldurun ve10-12 saat kadar balın süzülmesi için bekletin. Elde edilen turptan süzülmüş balı anne sütü emen bebekler de, yetişkinler de dahil olmak üzere herkes içebilir. Bebeklerin öksürük tedavisinde de kullanılabilir.

İbrahim Saraçoğlu'nun Öksürük ve Balgama Karşı Soğan Kürü

Bir orta boy sarı soğanı 6 yada 8 bölün. 2 bardak su ilave edip, kaynatın. Daha sonra soğumaya bırakıp, ılıyınca için. Her defasında, yeniden hazırlayıp taze, taze için.

Eğer Öksürük Balgamlıysa:

Yarım litre suya, 7-8 tane keçiboynuzunu kırarak atın ve kaynatın. Kaynamış bu suyu sabah ve akşam aç karnına için. 3 gün sonra balgam atmaya başlarsınız. Özellikle sigara tiryakilerinin bu kürü uygulamaları tavsiye edilir.

Meyvelerle Hazırlayabileceğiniz Öksürük Söktürücü Doğal Karışımlar

Elma: Bir elmanın kabuğunu soyun, bir kaç da çekirdeğini koyun, birazcık ıhlamur, bir iki karanfil, belki bir tarçın kabuğu, bir dilim de limon. Bunların hepsini kaynatıp, isterseniz bal ile tatlandırıp sıcak sıcak içebilirsiniz. Ilık ılık vermek suretiyle çocuklar için de kullanıbilirsiniz.

Elma: Kabukları ile elma, tarçın, zencefil, ıhlamur, ayva ve kabuklu limonu kaynatıp suyunu içirin. Göğsü yumuşatacak ve öksürüğü geçirecektir.

Portakal: Nişastayı suyla kaynatıp içine limon yada portakal suyu koyun biraz da tatlandırmak için pekmez ekleyin. Bu karışımı ılık ılık içirin. Çocuğunuzun öksürüğü hemen kesilecektir.

Kavun: Bir litre suyun içine iki avuç kavun çekirdeği katılıp, su yarım litreye düşene kadar kaynatıldıktan sonra süzülerek gün­de üç öğün birer çay fincanı içilir.

Ayva: Bir litre suyun içine iki avuç ayva çekirdeği katılıp, su yanm litreye düşene kadar kaynatıldıktan sonra süzülerek gün­de üç öğün birer çay fincanı içilir.

Çeşitli Bitki ve Otlarla Hazırlanan Doğal Öksürük Söktürücü Karışımlar

  • Bir tatlı kaşığı bala toz zencefili karıştırarak macun yapıp için (yiyin), boğazınıza ve öksürüğe çok iyi  gelir. Çocuklara uygulamayın.
  • İki tatlı kaşığı dut pekmezine uygun miktarda karabiber katıp karıştırın ve günde bir kaşık verin. Bir iki güne kadar öksürük geçecektir. Yetişkin ve çocuk kullabilir.
  • 1 çay kaşığı karabiber , 1 tatlı kaşığı bal ile ile karıştırılarak verilir. Ardından da süt. Bu formül yetişkinler için de etkilidir.
  • Bir miktar kekiği su ile kaynatıp içine bal koyup ılıtılır. Ilıyan karışım bebeklere verildiğinde öksürüğü geçer.
  • Nişastayı suyla kaynatıp içine limon yada portakal suyu koyun biraz da tatlandırmak için pekmez ekleyin. Bu karışımı ılık ılık içirin. Çocuğunuzun öksürüğü hemen kesilecektir.
  • Biraz zeytinyağını ısıtın, ve içine karabiber atarak pişirin, iyice yansın. Sonra ılınınca öksüren Çocuk veya yetişkin kişinin, sırtına ve göğsüne sürüp ovun. Üzerine, hafif emince sıcak bez örtün ve giyinmesini sağlayın.

Sıcak Sıcak İçilmesi Gereken Doğal Bitkisel Karışımlar


  • Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış incir yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.
  • Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış mayasıl otu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.
  • Bir litre suyun içine bir avuç küçük parçalara bölünmüş kereviz katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanına bir tatlı ka­şığı süzme bal ilavesiyle içilir.
  • Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı öksürük otu çiçeği katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülüp günde iki kez, sabah ve akşam ol­mak uzerer birer çay fincanı içilir.
  • Aynı oranda ince kıyılmış veya havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan, havlıcan, ebegümeci, zencefil, tıbbi hat­mi, ayva yaprağı, ayva çekirdeği ve ıhlamur iyice karıştırılıp harman edildikten sonra; bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı bitki harmanı katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez sabah ve akşam ol­mak üzere birer çay bardağı içilir.

Ve artık gıcık, kuru öksürük ve balgamlı öksürük gibi hastalıkların doğal yollardan nasıl çözüme kavuşturulabileceğini öğrenmiş oldunuz.

Yararlı Bazı Kaynaklar:

17 yorum:

  1. Her türlü öksürük ile ilgili bulunabilecek en iyi arşivi hazırlamışsınız. Bunun için sizi tebrik ederim. Umarım öksürükle ilgili rahatsızlık yaşayan insanlar için yol gösterici bir paylaşım olur.

    YanıtlaSil
  2. Sn. Arzu lifebula

    Fikirlerinizi beyan ettiğiniz için teşekkür ederim. Öksürük konusunda gerçekten yararlı bir paylaşım yaptığıma dair beni inandırdınız.

    YanıtlaSil
  3. Yazı için teşekkürler.

    Özellikle şu meyvelerle hazırlanan karışımlara bayıldım. Elmalı olanı denedim ve öksürük gerçekten geçmeye başladı.

    Eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Benim yiğenimin balgamlı öksürüğü vardı. Ancak buradan aldığımı bilgiler sayesinde 1-2 günde toparladı kerata :)

    Yazıyı hazırlayan Tabuhan arkadaşımıza çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Halk arasında tabiri caizse gıcık vardı bende. Yaklaşık 3-4 gündür beni rahatsız ediyordu ve son günlerde öksürüğün şiddeti artmaya başlamıştı.

    Tabuhan'ın bahsettiği karışımlar ile çok kısa bir sürede kendime geldim.

    Teşekkür ederim ;)

    YanıtlaSil
  6. Ahmet Maranki'nin hazırladığı kürü denedim ama çok faydasını gördüm diyemeyeceğim. Bu konuda deneme yapıp neticesini gören var mı?

    Şimdiden teşekkürler ;)

    YanıtlaSil
  7. @gurtab ozgil

    Şahsen ben o belirttiğin kürü denemedim. Bu yüzden bir yorum yapmak istemem. Ama dilersen öteki karışımları deneyebilirsin.

    Hepsinin faydası birbirinden üstün :)

    Yorumlar için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Allah razı olsun paylasandan.gece yarısından beri uyuyamadim oksurmekten fakat şimdi yastıkları yükseltmenin öksürük kesildi. Diğerlerini biraz dinlendikten sonra devam edilen.tekrardan teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  9. Cok iyi oqlum cok hastaydi Turpla olan qariwim super

    YanıtlaSil
  10. bende birazdan deniyecem inş gecer boğazım yırtılacak nerdeyse

    YanıtlaSil
  11. Birkaç aydır,boğaz yanması ve gıcıkla birlikte katı
    lırcasınz öksürüyor.daha sonra da burun akıntısına
    adeta mendil yetiştiremiyorum.Doktorlar allerjik ilaçlar verdiler ama geçmiyor.Sizden istir
    hamım bu lanet şey nasıl geçer.Bilgilendirirseniz
    çok sevinirim.Yaşım 73.İlginizi bekliyorum.
    Hayri Su

    YanıtlaSil
  12. Kizim 4 yasinda kuru oksurugu ve burun akintisi var arada bir geniz akintisi oluyor ne yapabilirim lutfen bilgilerinizi bekliyor simdiden tesekkur ediyorum....

    YanıtlaSil
  13. Bu ne ya denemeyin masraf. Olmuyor denedik

    YanıtlaSil
  14. Enim bebegim 18 aylik ve hangi surubu icirdiysem oksurugunu gecuremedim hastaneye goturdum hava verip gonderdiler su balli turbu sordum doktorlar tavsiye etmedi bi zarari olurmu bebegime cvp bekliyorum lutfen simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
  15. bence daha basit yöntemler sunulmali... ben uc gundur bali çay iciyorum sabahlari.. ama hala bogazim ve öksürük devam ediyor.

    YanıtlaSil
  16. bende sadece içim yırtılırcasına öksürük var nasıl geçer

    YanıtlaSil

Yorum yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

1. Türkçe yazım ve dilbilgisi kurallarına uyunuz.
2. Hakaret içeren yorumlarda bulunmayınız.
3. Yorumlarınızın konu ile alakalı olmasına çalışınız.
4. Yorumlarınızda yasa dışı hiçbir bağlantı linki vermeyiniz.
5. Yorum Formunu doldurduktan sonra Profil Seç -> ADI/URL bölümünden isminizi yazıp yorum yaparsanız size karşı bir hitap şeklimiz olur.
6. Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir...