17 Eki 2008

Merhaba Dunya


En sonunda bir kaç yazı sonrasında PHPye başlayabiliriz.. Bize şimdilik Easy Php 1.8 ve Not Defteri yeterli..

Merhaba Dünya Türkler tarafından php'yi simgeleştirmiştir ..



Başlayalım.. PHP ile uğraştığınıza göre mutlaka html biliyorsunuzdur. html sayfalar <html>
ile başlar </html>
biter. PHP'dede aynı şekildedir.. <?PHP
ile başlar ?>
ile biter .. Fakat html etiketini yazmasakta html kodları tarayıcıda görünebilir .. Php kodları PHP başlangıç etiketleri arasına yazılmadığı taktirde o php kodları tarayıcıda düz bir metin olarak görüntülenir ..

PHP etiketlerinin arasına Düşüngeç yazdığımızda düşüngeç yazısı tek başına bir işimize yaramayacaktır .. Eğer ekrana düşüngeç yazdırmak istiyorsak echo veya print komutunu kullanmak zorundayız.. (Echo ve print aynı şeydir.)

Hemen bakalım ... PHP etiketlerimizin arasına echo yazıcaz ve bir boşluktan sonra 2 adet tırnak işareti (") açıyoruz. İster tek tırnak ister é tuşundaki tırnak işaretini kullanın .. ve son eklediğiniz tırnak işaretinin hemen yanına boşluk bırakmadan noktalı virgül (;) ekliyoruz. Tırnak işaretleri arasına artık yazımızı koyabiliriz ve aynı zamanda html kodlarını bu şekilde php'de kullanabiliriz. Yazımız şu şekilde olacaktır:

<?php
echo "Düşüngeç";
?>
Dikkat edilmesi gerekenler
  • echo'da html kodu kullanırken çift tırnak işareti olan kodlarda echo'nun kullandığı tırnak işaretini tek tırnak işareti yapın aksi taktirde hata verecektir ..
  • Echo komutunun sonuna ve diğer php komutlarının sonuna noktalı virgül (;) koymassak hata alabiliriz..

PHP Sayfamızı Kayıt Edelim
Not defterimizin Dosya > Kaydet yolunu izliyoruz ..

Kayıt Türü: Tüm Dosyalar
Dikkat ! dosya ismimizi yazdıktan sonra dosya isminin sonuna mutlaka .php ekleyin yani dosyanın adı düşüngeç ise siz onu düşüngeç.php yapın

Kayıt ettiğiniz dosya yolu (Eğer Easy PHP 1.8 kullanıyorsanız) "C:\Program Files\EasyPHP1-8\www" olmalıdır .. Easy PHP'yi kurduğunuz yere göre değişir. Kaydettikten sonra sayfanızı tarayıcınızda http://localhost/dosyaismi.php olarak açabilirsiniz..

Kolay gelsin ..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

1. Türkçe yazım ve dilbilgisi kurallarına uyunuz.
2. Hakaret içeren yorumlarda bulunmayınız.
3. Yorumlarınızın konu ile alakalı olmasına çalışınız.
4. Yorumlarınızda yasa dışı hiçbir bağlantı linki vermeyiniz.
5. Yorum Formunu doldurduktan sonra Profil Seç -> ADI/URL bölümünden isminizi yazıp yorum yaparsanız size karşı bir hitap şeklimiz olur.
6. Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir...