2 Şub 2009

Google Translate Artık Türkçe!

Değerli DüşünGeç okurları! Bu yazımda çok sevindirici bir haberle karşınızdayım. Bildiğiniz gibi Google’ın internet üzerindeki servislerinden biri de Google Translate… Bu hizmet kullanılarak hem 21 dilde çok kullanışlı bir sözlükten faydalanılabiliyor hem metin çevirisi yapılabiliyor hem de istenen site bütünüyle başka bir dile çevrilebiliyor.

Ancak geçtiğimiz günlere kadar çevirisi yapılan 40 civarında dil arasında Türkçe yoktu. Gerek Türk internet kullanıcılarının yoğun talepleri gerekse Türkçenin daha fazla ihmal edilemeyecek bir olduğu gerçeği karşısında gerekli çalışmaların ve altyapının hazırlanması sonucu, Google Translate dilleri arasında artık Türkçe de var. Siz de 40 civarında dil desteğinden yararlanarak bu dillerde hazırlanmış olan siteleri rahatça gezebilirsiniz. Bu arada şunu belirtmemde fayda var: Google Translate hâlâ geliştirilmekte olana bir servis olduğu için özellikle İngilizceden Türkçeye çeviride cümle düşüklüğü gibi bir sorun çıkarıyor; ama yine de yabancı sitelerde sörf yapmak artık daha kolay ve eğlenceli…

Şimdilik Google Translate’in ana sayfasının Türkçe olmadığını hatırlatmada fayda var. Ancak ana sayfadaki dil seçimi ve metin yazımından ibaret olan yönergeleri kullanmak oldukça kolay.

İlk denememi kendi blogumla yaparak sonucu gördüm. Çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Google Translate’in kullanımı oldukça basit olmasına rağmen ShiftDeleteNet (SDN) forumdaki arkadaşların yaptığı açıklamalar bir göz atmanız faydalı olabilir.

Sörfteki hayatımızı kolaylaştıran bu servisin Türk internet kullanıcısının uzun zamandır beklediği bir gelişme olduğunu çoğumuz biliyoruz. Artık geldi… Güle güle kullanalım.

3 yorum:

  1. Google Çeviride Türkçe-İngilizce çevirisi gayet başarılı fakat tersi için aynısını söylemek pek mümkün değil... Zamnala oda gelişecektir...

    YanıtlaSil
  2. Yinede sevindirici bir haber bu ;)

    YanıtlaSil
  3. evet güzel olmuş orda burda bir çok yazılım var ama sağlam değil.Güzel kaynak olur teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

1. Türkçe yazım ve dilbilgisi kurallarına uyunuz.
2. Hakaret içeren yorumlarda bulunmayınız.
3. Yorumlarınızın konu ile alakalı olmasına çalışınız.
4. Yorumlarınızda yasa dışı hiçbir bağlantı linki vermeyiniz.
5. Yorum Formunu doldurduktan sonra Profil Seç -> ADI/URL bölümünden isminizi yazıp yorum yaparsanız size karşı bir hitap şeklimiz olur.
6. Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir...