17 Mar 2009

Dünyanın ilk Manken Robotu Huzurunuzda


Japonların Teknoloji adı başlığı altında ürettiği ve gelecekte insan gücüne ihtiyaç duyulmaması için ürettikleri insan görünümlü ve işlevli Robotlara bir yenisi daha eklendi. Robotun tanıtımına geçmeden önce bu konuda biraz tartışalım. Neden İnsan görünümlü Robot yapıyorlar yada yapma ihtiyacı hissediyoruz ?

Belkide Yaratıcımızı kıskandığımız içindir burası bilinmez bir gerçek. Peki ya bundan 30 - 40 yıl sonra neler olucak ? Asimo gibi dans edebilen sevimli robotun çıkışında herkes büyük bir memnuniyetle sevgi gösterisinde bulunmuştu. Fakat ozamandan bu yana işin boyutu artık korkutucu seviyede bana göre.. Neden derseniz, günümüzde Krizlerle boğuşulurken ve insana verilen değer çok aşağılara inmişken bu robotların üretiminin hızlanması ve işçi vazifesi görmesi sonucunda halimiz duman olacak. Bunu gören yada görmek isteyen yok tabi :) Varsa yoksa teknoloji ve tembellik..

Neyse artık mankenlerinde görevini üstlenicek olan bu yeni Manken Robot'un tanıtımına geçelim:

Japonya Ulusal İleri Sanayi Teknolojileri Enstitüsü uzmanların geliştirdiği HRP-4C adlı robot 30 adet motorla çalıştırılıyor ve bir çok insan hareketlerini yapabiliyor.

Kızan, sevinen şaşkınlığa uğrayan bu robot 'Herkese merhaba' diyerek selam verebiliyor. 43 kilo ağırlığındaki bu robot siyah ve gümüş bedeniyle de oldukça zarif görünüyor ve sıfır beden olarak tanıtılıyor.

Tam olarak bir podyum mankeni gibi yürüyemiyor, çünkü dizlerine dikkat etmek zorunda. Yaratıcılarından Hirohisa Hirukawa, "daha o seviyeye gelemedik maalesef" diyor.


Ortalama bir Japon kadını hedef alınarak ortaya çıkarılan robotun boyu 1,58 cm ve bu nedenle de tepki çektiklerini söylüyor araştırmacılar.

Kısa boyu nedeniyle bir mankenden çok, ortalama bir insana benzediği, bu nedenle de onu manken olarak tanıtmanın yanlış olacağını düşünenler var.

Önümüzdeki hafta Tokto Moda Haftası'nda boy gösterecek yine de HRP-4C. Robot manken, Japonca “adın ne, kaç kilosun” gibi soruları da yanıtlayabiliyor. 1,6 milyon euro harcanarak ortaya çıkarılan bu projenin, satışa sunulması da düşünülüyor. 20 milyon yen (360,600.000 TL) karşılığında, yüzü ve bazı aparatları dışında satılabileceği söyleniyor.

Tanıtım yazısının Kaynağı: internethaber

1 yorum:

Yorum yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

1. Türkçe yazım ve dilbilgisi kurallarına uyunuz.
2. Hakaret içeren yorumlarda bulunmayınız.
3. Yorumlarınızın konu ile alakalı olmasına çalışınız.
4. Yorumlarınızda yasa dışı hiçbir bağlantı linki vermeyiniz.
5. Yorum Formunu doldurduktan sonra Profil Seç -> ADI/URL bölümünden isminizi yazıp yorum yaparsanız size karşı bir hitap şeklimiz olur.
6. Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir...