6 Eki 2010

Matematiksel Olmayan Pagerank Açıklaması

Geçenlerde, takip ettiğim bloglardan biri olan Conversation Marketing'in Pagerank tanımı ile alakalı bir makalesini incelemiştim ve çokta hoşuma gitmişti. Blogumda paylaşıcaktım ancak işlerimin yoğunluğu sebebiyle sürekli ertelemek zorunda kalmıştım. Bugünlerde biraz kafam rahat olduğu için daha fazla ertelemeden bunu blogumda da paylaşmak istiyorum. Tabi İngilizce'min yettiği ve anlayabildiğim kadarıyla...

Öncelikle bunu paylaşmamdaki amaç "Pagerank tarih mi oldu?" "Pagerank'ın etkisi yok denecek kadar az mı?" veya "Google gerçek Pagerank değerini gizliyor mu?" sorularına yanıt bulmak değil. Bu daha çok site içi yapılandırma ile alakalı bir Pagerank tanımı olacak.
Resimden yola çıkarak; en tepede bulunan içi su dolu kova bizim anasayfamız ve en alttaki akvaryuma doğru yol alan boruda sitemizin diğer kısmı (yani alt sayfalarımız) oluyor. Akvaryum ne diyecek olursanız, o bizim yaptığımız çalışma sonucu alacağımız Pagerank değerinin bizdeki yaşamsal etkisini simgeliyor.

İlk resimde görmüş olduğunuz gibi herşey gayet yolunda ilerliyor. Bunun sebebi, akvaryuma doğru giden borumuzun (yani site genelimizin) hiçbir çatlak veya delik sorunu olmadığı (yani site dışı bağlantılar) içindir. Peki ya sitemizden başka bir siteye vermiş olduğumuz dış bağlantılar olsaydı?

Resimde şöyle bir tablo çıkıyor karşımıza: sitemizde, daha doğrusu borumuzda meydana gelen 5 delik (5 dış bağlantı) yüzünden, akvaryuma giden su miktarı 1-2 damla kadar oldu. Bu da bizim Pagerank değerimizi en üst seviyedeyken, birden bire sıfıra indirmemize sebep oldu. Buna güzel bir atasözü ilave edersek daha açıklayıcı oluruz: "Arap, yağı fazla bulunca k*çına başına sürermiş"

Yalnız dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta daha var. Bazı arkadaşlar, sitemizden vermiş olduğumuz dış linklerde, otoriter sitelere verilen linklerin Google algoritmasında "İyi siteye verilmiş bir link" görüşünü savundukları için bu dış linklerin zarardan çok, yararlı bir siteye link verildiği için fayda sağlayacağı inancı vardır. Ancak resmimize dikkatle bakacak olursak, borumuzdaki delikten sızan suyun bir kısmı 2 güzel çiçeğe yol alıyor. Fakat mantıken baktığınızda, bu suyu cepten yemiş yani kovanızdan harcamış oluyorsunuz. Bu yüzden de akvaryumdaki balıklarımız susuz kalıp bize veryansın ediyor :)

1 yorum:

  1. Çok mantıklı. Keşke 2-3 blog yazımda "goog.gl" dış bağlantısı kullanmasaydım fakat kaynak belirtirken vs. kaçınılmaz olabiliyor.

    YanıtlaSil

Yorum yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

1. Türkçe yazım ve dilbilgisi kurallarına uyunuz.
2. Hakaret içeren yorumlarda bulunmayınız.
3. Yorumlarınızın konu ile alakalı olmasına çalışınız.
4. Yorumlarınızda yasa dışı hiçbir bağlantı linki vermeyiniz.
5. Yorum Formunu doldurduktan sonra Profil Seç -> ADI/URL bölümünden isminizi yazıp yorum yaparsanız size karşı bir hitap şeklimiz olur.
6. Kurallara uymayan yorumlar silinmektedir...